Henk Timmer (1949 - 2009)
Henk Timmer werd in 1949 geboren in Emmen, hij heeft zijn hele jeugd in Emmen doorgebracht.
Hij bewaarde goede herinneringen daaraan, speelde altijd met zijn neefje op de boerderij van zijn opa en oma. Hij had een jonger zusje, Jannie Timmer. Zijn vader werkte voor een aannemer die veel (ver)bouwprojecten deed in de dierentuin van Emmen en Henk was daar vaak.
Al vroeg werd zijn talent onderkend; omstreeks zijn 16e jaar won hij een tekenwedstrijd en de Emmer Courant kopte met: “Henk Timmer Natuurtalent”
Toch was het een hele bevrijding voor hem om na de middelbare school naar de kunstacademie in Groningen te gaan, eind jaren ’60. Voorwaarde van zijn ouders was echter dat hij de lerarenopleiding zou volgen, terwijl zijn hart meer richting vrije kunst ging. In de Minerva tijd heeft Henk zich ook nog een poosje met mode bezig gehouden. Hij maakte tekeningen volgens de laatste mode, aan de hand waarvan zijn moeder jurken naaide voor z’n zus. Na de lerarenopleiding heeft hij nog een jaar Vrije Kunst gevolgd. Hij slaagde cum laude.
Tekenleraar is hij nooit geworden, Henk leefde en werkte als kunstenaar, schilderde voornamelijk abstract. Daarnaast werkte hij ook veel in de horeca van de Groningse binnenstad. En knapte hij samen met vriend en beeldhouwer Jan Spijkers cafés en kapperszaken op.
Midden jaren ’70 richtte Henk samen met illustrator Frans Le Roux in de Moesstraat ‘Animoes’ op waar ze animatiefilmpjes en zeefdrukken maakten.
Henk was altijd bezig met tekenen, waar hij ook kwam of even stil zat begon hij te schetsen, “priegelen” zoals hij t zelf noemde, in kleine blokjes, op bierviltjes etc.
In 1992 verhuisde hij voor de liefde naar Amersfoort en 3 jaar later trouwde hij met Jammie Dikkers in die stad. In Amersfoort en omstreken heeft hij enkele malen geëxposeerd en hij ging zich toen ook weer meer met illustreren bezighouden. Hij heeft kinderboekjes voor de kleinkinderen geïllustreerd, en kreeg opdrachten van ziekenhuizen om voorlichtingsboekjes voor kinderen te illustreren en wandschilderingen te maken op kraam-en kinderafdelingen. Waaronder in Haarlem waar ze hem vroegen iets te doen met het thema “meeuwen”, wat o.a. de hilarische ‘eerste vliegles’ opleverde.
Hij tekende met heel veel humor maar ook met een enorm inlevingsvermogen voor kleine kinderen.
Een jaar na zijn vroege dood op 60 jarige leeftijd hebben een aantal goede vrienden van hem uit Groningen, op initiatief van Victor Boswijk, hem geëerd met een herdenkingsexpositie van zijn werk in Galerie Noord in de Nieuwstad.
Support door "van ezel tot muur".